Yumurta
Yumurta tazeyken tüketilmesi şart olan bir besindir. Buzdolabında bile 1 haftadan fazla saklanmamalıdır. Bir yumurtanın taze olup olmadığını anlamanın bir kaç yolu vardır. Bunlar:
* Yumurtayı tuzlu suya koyun. Eğer yumurta dibe batarsa tazedir. Ortada kalırsa 5-6 günlüktür. Suyun yüzeyine çıkıyorsa bayattır.
* Üst tarafını elinizle kapattığınız yumurtayı ışığa tutun. Taze yumurta saydam görünür. Yumurtanın alt tarafında boşluk görünüyorsa bayattır.
* Taze yumurtayı tabağa kırdığınızda beyazı tabağa yayılır ama sarısı dağılmaz.
Yumurta pişirirken dikkat edilmesi gerekenler:
* Çatlayan yumurtaları alüminyum folyoya sarıp haşlarsanız dağılmaz.
* Yumurta haşlarken sarısının ortada olması için suyunu sürekli karıştırmanız gerekir. Ayrıca haşlama suyuna biraz tuz atarsanız çatlamasını engellersiniz ve kolay soyulmasını sağlamış olursunuz.
* Haşladığınız yumurtayı kolay soymak için kabuğunun her tarafını çatlatın. Islattığınız bir çay kaşığını zarla yumurta arasına sokup dolaştırın. Yumurtanız rahatça ve tamamen soyulmuş olacaktır.
* Yumurtayı yağda kıracaksanız suyuna bir tatlı kaşığı sirke ekleyin. Böylelikle akı dağılmaz.
* Yumurtanızı haşlarken akının katı, sarısının sulu olmasını içi haşlama kabında kapak kullanın. Haşlama suyunun da az olmasına dikkat edin. Buhar sayesinde aklar daha iyi pişer.
* Haşlayıp soyduğunuz yumurtayı bıçakla keserken bıçağı ıslatırsanız yumurta dağılmayacaktır.
* Yumurta haşlarken çatladığını görürseniz suyuna sirke ilave edin. Böylece yumurta çatlaktan dışarı akmaz.
* Omlet yaparken yumuşak olmasını isterseniz biraz su ekleyin.
* Katı yumurta pişirmek için 6 dakikadan fazla kaynatmamak gerekir. Değilse yumurta isetediğiniz kıvamda katılaşmaz.
DİKKAT! Yumurta çırpmak için alüminyum kap kullanırsanız rengi kararır. Porselen ya da cam kap tercih etmelisiniz.
BİLGİCİK: Tarifleriniz için yumurta akı gerekiyorsa bilmelisiniz ki bir yumurta akı yaklaşık 25-30 gram gelir. Yumurtaya iğne ile açacağınız delikten akını kolayca alabilirsiniz.