Turşu

turşuTurşu için kullanılacak bütün sebzeler taze olmalıdır. Ayrıca sebzelerin çok iyi yıkanması ve iyice kurutulması gerekir. 

Turşu suyu 1 ölçü sirkeye 3 ölçü su oranıyla hazırlanmalıdır. Tuz oranı da 1 litre suya 1 çorba kaşığı kaya tuzu şeklinde olmalıdır. Ayrıca 1 litre turşu suyu için 4 diş de sarımsak eklenmelidir.

Su, sirke, tuz ve sarımsak karışımı 10 dakika kadar kaynatılıp soğutulduktan sonra kullanılmaldır.

Turşunun konacağı kapların cam olmasına özen gösterilmelidir. Kapaklarının ise yeni ve çok iyi yıkanmış olması gereklidir. Turşu malzemeleri kavanozlara konduktan sonra soğumuş turşu suyu eklenmeli ve üst kısmından 1,5 cm boşluk bırakılmalıdır.

Turşu suyunun malzemelerin üstünü örtmesi gerekir. Bunu sağlamak için üzerine temiz olması şartıyla taş vs. gibi ağırlık konabilir. Kapağın da hava almayacak şekilde sıkıca kapatılması önemlidir. 

Sebzelere ve ortam ısısına göre değişmekle beraber turşunun olma süresi 15 günle 1 ay arasında değişir. Kabın içinden turşu alırken kesinlikle elle temas ettirilmemeli maşa ya da delikli kepçe kullanılmalıdır. Kullanılmaya başlanan turşunun kalanı karanlık ve serin bir ortamda saklanmalıdır. Buzdolabında da saklayabilirsiniz. 

Pratik bilgi gönderin!

Pratik bilgilerinizi isminizle yayınlıyoruz.